TRE® – Tension and Trauma Releasing Exercises

Hvad er TRE®?

TRE® (spændings- og traumeforløsende øvelser) er en simpel metode udviklet af David Berceli til at forløse kroniske spændinger, stress og traumer. TRE® er ikke bare for dem, der har været udsat for alvorlige traumer, men er beregnet til at kunne være hjælp til alle.  Metoden aktiverer en medfødt evne til at regulere psykens og kroppens spændingsniveau.

Rapporteret effekt af TRE®:

  • Øget ro i krop og sind
  • Mere energi og udholdenhed
  • Færre bekymringer og mindre angst
  • Mindre arbejdsrelateret stress
  • Bedring af søvn
  • Reducerer muskel og rygsmerter
  • Større fleksibilitet
  • Bedre følelseshåndtering
  • Færre relationelle konflikter
  • Reducerer PTSD symptomer

Metoden

TRE® er en metode der er udviklet af David Berceli til at forløse kroniske spændinger, stress og traumer. Inden for stress, traumer og konflikthåndtering er David Barceli, ph.d., en international ekspert og grundlægger af TRE®. Han er også stifter af TRE® organisationen som i 2015 blev til nonprofitorganisationen TRE® FOR ALL.  TRE® er implementeret i omkring 50 lande i verden.

David Berceli tager udgangspunkt i dyreverdenen. Pattedyr benytter instinktivt denne evne til at komme af med overskydende spændinger fra traumer og stress. Som dyrene har vi også denne medfødte evne, men har som voksne ofte aflært denne evne. Når rystelserne opstår spontant, har vi en tendens til ubevidst/bevidst at kontrollere eller stoppe denne reaktion på stress.

TRE® metoden består af syv øvelser. Grundøvelserne kan om nødvendigt modificere så de tilpasses din krop og fysiske formåen. Disse øvelser har til formål, at trætte og stresse musklerne for herigennem at aktivere kroppens evne til at ryste eller vibrere, denne evne kaldes neurogen tremor.

Hvordan virker TRE®

TRE® virker på den måde, at øvelserne og eventuelle interventioner med eller uden berøring bevirker at kroppen kan åbne sig for den biologiske proces hvor der aktiveres vibrationer som tidligere nævnt kaldt neurogen tremor. Når det foregår i sikre og kontrollerede rammer, vil kroppen og psyken stabilisere sig og vende tilbage til en naturlig balance. Herved øges kroppens modstandskraft og muskulaturens rysten eller vibreren giver en dybdeafspænding som er en naturlig måde at sænke stressniveauet. Metoden er baseret på nyere forskning som viser at stress og traume symptomer både ytrer sig psykisk og fysisk.

Metoden er HJÆLP TIL SELVHJÆLP og kan let læres, da metoden og øvelserne er enkle.  Dog er der forsigtighedsregler der bør tages hensyn til. Da vi har alle en historie, er det hensigtsmæssigt at arbejde med en provider de første par gange individuelt eller i gruppe. 3-4 gange med en provider er som oftest tilstrækkelig til at opnå en fortrolighed med metoden og til at lære at regulere processen med respekt for egne grænser. Selvregulering er essensen i metoden dvs. at det er afgørende at de eventuelle fornemmelser, følelser og tanker der kan aktiveres på baggrund af TRE® processen kan integreres.

I TRE® arbejdes der med nervesystemet derfor er det VIGTIGT at være opmærksom på evt. sygdomme, skader, diagnoser, medicin m.m. Metoden må derfor heller ikke ses som en erstatning for terapeutisk eller medicinsk behandling for de personer der har fysiske, følelsesmæssige eller psykiske tilstande der kræver dette.

Kunne du tænke dig at lære TRE® – denne fantastiske metode til selvregulering?

For at tilpasse os livet og dets krav har vi som tidligere nævnt lært at kontrollere os selv og vores kroppe. Vi har desværre ofte lært at lukke af for at mærke os selv, så for at kroppen kan gøre det den er designet til nemlig at forny og regulere sig selv, har denne evne behov for at blive genindlært.

Er metoden først lært har du resten af livet en naturlig måde til at regulere stress og spændinger såvel psykisk som fysisk – en metode til selvhjælp.

Har du spørgsmål eller er du i tvivl om TRE® er en hensigtsmæssig metode for dig så kontakt mig ift. en uforpligtende samtale eller send en mail.